Kontaktinformation:
Patrik Nordin
tel +46 70 319 87 86
info@skidalpinism.se
Box™ Suunto PowerBar KebClassic Topptursbutiken.se Lillsport Svenska Klätterförbundet
Dynastar Scarpa Vértex Skialpinisme ISMF

Vad är Skidalpinism?

Förklaring
Skidalpinism kan ses som en utveckling av det klassiska turåkandet som finns väl etablerat i vår fjällvärld. Att gå på toppturer, ta sig utför branta fjällsluttningar och smyga fram i trånga pass har alltid lockat den äventyrslystne. I tävlingsformen tar de tävlande sig runt en flaggad och spårad bana med inslag av brantare partier där skidorna bärs på ryggen. Antingen tävlas det i soloklass eller i lag med en partner. Solotävlingar innehåller vanligtvis en total stigning på mellan 1000-1600 höjdmeter medan de något längre lagtävlingarna ligger på mellan 1500-2500 höjdmeter. Utrustningen är antingen telemark eller randonné. För att ta sig uppför sluttningarna används stighudar under skidorna, dessa rycks sedan av på toppen och utför är det valfri stil som gäller. Viss säkerhetsutrustning är obligatorisk och bärs med av deltagarna i lätta ryggsäckar. Obligatorisk utrustning kan variera men vanligtvis krävs; spade, extra underställ, vindjacka och byxor, visselpipa samt tranciever.

En växande skidsport
Skidalpinism som tävlingsform uppstod i Alperna för ca 40 år sedan. Sporten kallas internationellt för skimountaineering och utövas av flera tusen aktiva framförallt i Frankrike, Italien, Spanien, Österrike, Tyskland, Polen, Andorra, Slovakien och Schweiz. Här lockar sporten en stor publik och åskådarna åker ut bland bergen för att följa de tävlande. VM arrangeras jämna årtal och EM åren däremellan, även en världscup med deltävlingar på flera kontinenter genomförs varje år.

De senaste åren har intresset återigen ökat för skidalpinismen i Sverige efter en svacka 2001-2004 då alla tävlingar i Sverige dog ut. Genom Vértex Vinter i Storulvån 2004-2006 har sporten återuppstått och intresset åter vaknat till liv. Vintern 2006 deltog Sverige för första gången i skidalpina VM som avgjordes i Italien och till vintern 2007 kommer en Skandinavisk Cup att startas med totalt fyra deltävlingar (Oppdal, Åre, Hemavan/Tärnaby samt finalen i Hemsedal). Intressant är att internationella förbundet jobbar stenhårt för att få in sporten i OS. Alla krav är uppfyllda och det ser ut att finnas möjligheter till ett inträde redan till OS 2014.


Vilka kan delta?

Alla kan vara med!
Du, dina vänner, arbetskollegan, grannen kan vara med. Se det som en utmaning mot dig själv och fjället, ta dig runt en utstakad säker bana i vacker miljö, det kommer garanterat att bli en upplevelse att minnas.

Vad Krävs?
Målet är att nästan vem som helst ska kunna delta, men ändå ställs det vissa krav:

Funktionärer finns vid kontrollpunkter efter banorna och tävlande är skyldiga att hjälpa varandra vid eventuella olyckor.

För mer information om vad du bör tänka på, läs TIPS.