Kontaktinformation:
Patrik Nordin
tel +46 70 319 87 86
info@skidalpinism.se
Box™ Suunto PowerBar KebClassic Topptursbutiken.se Lillsport Svenska Klätterförbundet
Dynastar Scarpa Vértex Skialpinisme ISMF

Kebnekaise Classic tillbaka
Söndag den 19:e April 2009

Det blev en efterlängtad comeback för Kebnekaise Classic som lockade 15 lag till start.
Som ofta inom den här sporten bjöds det på riktigt tufft väder dag ett med hårda vindar och dålig sikt, vilket höll ihop fältet under stora delar av den krävande första etappen på hela 2600 höjdmeter. Men sen kom det, propagandavädret som gör att detta är världens underbaraste sport, vindstilla och sol och den planerade drömbansträckningen via Halspasset och upp över Nord- och Sydtoppen av Sveriges högsta berg. Kul att det redan i ”nypremiären” fick bjudas på denna upplevelse för de tappra lag som fullföljde de två dagsetapperna.

Nu talar allt för en fortsättning även nästa år och betydligt fler lag då efter att klassikern visat att den återigen är igång.

Klar dominans i startfältet och även toppstriden var det för jämtländska lag. Nästa år hoppas vi på fler norrbottningar som tar upp kampen med ”sörlänningarna” från Jämtland.

Resultat:

1:a Topptursbutiken.se
Urban Axelsson, Björn Gund, Patrik Nordin

2:a Östersund Skidalpina Förening
Fredrik Sätter, Arvid Björkroth, Stefan Lindgren

3:a Sporting Gentlemen's Society
Mikael Andersson, Matt X Richardsson, Anders Burman

För bilder och hela resultatlistan se www.svenskaturistforeningen.se/kebclassicDubbelt norskt i Vértex Vinter
Söndag den 5:e April 2009

Då var Vértex Vinter och Svenska Cupen över för i år. Nu återstår bara kraftprovet Kebnekaise Classic innan vintern har gjort sitt.

Återigen ställde vädrets makter till det för solobanans sträckning och den tänkta banan från torget till Skutans topp och ned igen kunde inte köras. Det skulle verkligen vara intressant att få en officiell tid på denna självklara utmaning för den nyfikne skidalpinisten. Är en tid under en timme möjlig!?
Vi får vänta ytterligare ett år och se. Nu blev det istället en nedkortad variant som innebar vändning strax ovanför Östra ravin och sedan ner i just denna. Som vanligt blev det norskt i topp. Ola Berger tog hem sin femte seger och Vértex-kavaj efter sedvanlig uppvisning. Även på damsidan blev det norskt genom Mari Fasting.

Lördagens duotävling bjöd på riktigt vårväder med sol och tung slasksnö. Snabbast runt banan i det krävande föret blev Ola Berger och Ove Erik Tronvoll från Svorkmo Bergknastklivarlaug strax före hemmaåkarna Fredrik Sätter och Urban Axelsson.Inbjudan öppna DM i Jämtland
Fredag den 6:e Mars 2009

Välkommen till Öppna DM i
SKIDALPIN TEAMSPRINT

Var: Mattmar Slalombacke (mitt i mellan Åre och Östersund)

När: Onsdag 25/3 kl 1830

Hur: Tvåmanna lag ala teamsprint i längdåkning
Varje åkare kör här fyra sträckor a två backar

Utrustning:
- Skidalpin eller telemark skida och pjäxa
- Stighudar
- Sedvanlig obligatorisk utrustnung eller ryggsäck om minst 2 kg
- Hjälm
- Pannlampa

Anmälan: sker till saetter@hottmail.com
100 kr/lag, fika ingår efteråt, betalas på plats

Vägbeskrivning: Kör byvägen mot Mattmar från östra infarten (uppe vid kyrkan). Efter 900 m har du skolan på vänster sida. Parkera där och följ snitsel till start.Rapport från Skidalpina Rallyt i Kittelfjäll
Måndag den 23:e Februari 2009

Deltävling nummer två i Dynafit cup avgjordes i lördags i ett vilt snöande Kittelfjäll. Trots hårda vindar och stundtals tät dimma var deltagarna många.

Tävlingen i sig bestod av två banor. En lång bana som mätte cirka 1500 höjdmeter med totalt fyra olika stigningar och en kortare bana på knappa 1000 höjdmeter med två stigningar. Start och målområde var beläget precis utanför Hotell Kittelfjäll.

På grund av det hårda vädret blev banan en rejäl utmaning för alla deltagare. Kämparglädjen var dock aldrig långt borta och väl i mål var alla lag nöjda med tävlingen. Eftermiddagen avrundades sedan med en tvårätters middag som Hotell Kittelfjäll hade ordnat. På kvällen hölls sedan en prisutdelning där alla deltagare fick pris, alltifrån exklusivt ursprungskaffe till snygga skidryggsäckar.

Arrangörerna Anton Olofsson och Henrik Enberg är framförallt nöjda med att Skidalpina Rallyt lockade många nybörjare. Det var även fler deltagande tjejer på den här tävlingen än det var sammanlagt i hela svenska cupen förra året. Helt klart ett steg i rätt riktning, berättar arrangören Anton Olofsson, och tillägger att målet med toppturshelgen i Kittelfjäll är att satsa långsiktigt och på bredden.

Under söndagen erbjöds de tävlande att köpa liftkort för en billig peng. Något som många passade på att göra då lördagens snöande hade fyllt Kittelfjälls många raviner.

Arrangörerna är i stort mycket nöjd med tävlingen och satsar på att locka ännu fler deltagare till nästa år. En förhoppning är att kunna ha uppemot 30 lag till 2010.

Bilder och film kommer på hemsidan www.skidalpinarallyt.se inom kort.Dags för premiär!
Tisdag den 20:e Januari 2009

Lördag 24/1 avgörs för första gången en skidalpin tävling i Bydalsfjällen. Bydalen SkiAlp 2009 är första deltävlingen i Dynafit Cup eller Svenska cupen 2009 om ni så vill.

Åkarmöte hålls på Bydalens fjällhotell kl 10.00. Starten går vid Drommenliften kl 11.00. Målet är beläget vid Bydalsliftarnas dalstation där också de tävlande passerar innan sista stigningen. Möjlighet till efteranmälning finns på lördag morgon i sekretariatet på Bydalens fjällhotell. Kolla in utrustningslistan och regler på Skidalpinism.se och kom och var med! Tävlingen genomförs som lagtävling med minst två deltagare i varje lag.

Banan besiktigad och klar! Under tisdagen har helgens bana fastställts. Som vädret var idag kan den tänkta banan köras i stort sett den som ligger ute enligt tidigare skiss. På fjället är snön avblåst men i skogen är det desto mer. Kommer att bli minst två kanonfina skogsåk och ett besök i Drommskåran. Banan mäter ca 1600 höjd meter uppför och kommer att innehålla mycket offpist både uppför och utför. Väderprognosen för lördagen ser bra ut med lite vind och möjligen lätt snöfall.

En motionsbana på ca 1000 höjdmeter kommer att finnas för de som inte vill ta sig an långa banan.

På lördagskvällen blir det bankett och prisutdelning på Bydalens fjällhotell. Det blir tvårätters plus kaffe för 180 riksdaler. Önskar ni vara med på detta meddela det vid anmälan.

Möjlighet till boende finns i Bydalen samt i Hovdestugan.

Under söndagen finns möjlighet att testa utrustning från Dynafit och Scarpa, gå valda delar av banan för att hitta de perfekta åken eller bara slappa i liften om man så vill.

För anmälan och frågor om boende maila bengt.eveby@live.se


Väl mött till en trevlig helg i Bydalsfjällen!

Östersund Skidalpina FöreningElimination Race i Trillevallen
Måndag den 12:e Januari 2009

Svenska skidalpina tävlingspremiären är avklarad i och med träningtävlingen Elimination Race i Trillevallen under Trettondagsaftonens kväll. Tävlingsformen är relativt oprövad inom skidalpinism, åtminstone i Sverige. I grundformen gäller att under en kortare varvbana undvika sista platsen. Efter varje varv slås en person ut. Ny gemensam masstart inför varje nytt varv. Till slut återstår två personer som gör upp om segern på det sista varvet.

En trio åkare ville vässa formen på den fartintensiva banan. Kvällen bjöd på bistert midvinterväder med hårda vindar och bitvis kraftigt snöfall vilket gjorde tävlandet i pannlampsskenet komplicerat. Starten skedde löpandes fram till skidorna. Efter första knallen uppför, så var det av med hudarna och ta ravinen ned. Trion väl samlad. Snabbt på med hudarna igen. Upp till mitten av sluttningen, på med skidorna på ryggen för att sedan huda på upp till krönet mot vind och snö innan hela djupsnörepan utför väntar. Ur mörkret kommer 2 lampor tätt samman. Men först kommer John Bergstedt utan lampa efter 13 minuter och 16 sekunder! Urban Axelsson slinker in sekunderna efter och Fredrik Sätter är hack i häl. Tävlingsledare Håkan erbjuder John hans lampa, men han hittar på sitt hemmafjäll menar han...

På grund av få tävlande, tävlade de under första varvet om bonussekunder. John erhöll 10 bonussekunder för segern, Urban fick 5 och Fredrik Sätter inga alls.

Omstart ut på andra varvet. Stressen lyser i ögonen när skidorna ska på, men samtliga kommer iväg utan större bekymmer. Urban går urstarkt på andra varvet och går snabbt ikapp Johns försprång. Hudarna krånglar i snövädret, men Urban lyckas med dessa under hans andra varv och dundrar in på 13.07, över minuten snabbare än de andra! Fredrik kommer in sist med en gulnande lampa och slås ut. Håkan erbjuder återigen sin lampa, men Fredrik menar att om John kan åka ”med sitt päron på huvudet, så kan jag!” Utom tävlan kör han sista varvet med de andra.

Sista varvet. Urban och John är iväg sida vid sida och när de försvinner ur lampskenet vittnar reflexerna på deras skidalpina trikåer om att här blir det kamp! De är fortfarande ihop när de vänder upp igen mot toppen. Johns hudar krånglar dessvärre och Urban får en lucka som han förvaltar under resten av varvet och tar hem segern i Elimination Race 2009.

Av: Håkan Nyström, tävlingsledare

Resultat och varvtider:
Urban Axelsson (13.19, 13.07, 13.23)
John Bergstedt (13.16, 14.08, 14.23)
Fredrik Sätter (13.24, 14.22, 14.31)Öppet läger i Bydalen
Måndag den 24:e November 2008

Östersunds Skidalpina bjuder in till en öppen träningshelg i Bydalen 12 - 14 december. Vi kommer att ha tillgång till Hovdestugan med 14 bäddar, till en kostnad av 150kr/person och natt.

Alla är välkomna att delta under helgen!

Det blir träningar med tekniktips m.m samt möjligheter att prova utrustning.

Mer detaljerat schema kommer närmare helgen.


Anmäl er till: bengt.eveby@swedbank.seVintern närmar sig
Onsdag den 8:e Oktober 2008

Första snön har fallit och säsongen närmar sig.
En gammal veteran i tävlingssammanhang gör come back, nämligen Kebnekaise Classic, vilket är riktigt kul och ger oss möjlighet att få ännu mer fokus på sporten i vinter.
Det verkar som om många har saknat denna tvådagarsutmaning.

Tyvärr blir det ingen Skandinavisk Cup i vinter med deltävlingar i både Norge och Sverige, däremot en Svensk Cup.
Mer om dessa deltävlingar och datum för dessa senare.
Klart idag är deltävlingar i Åre, Bydalen och Hemavan.

Vértex Vinter i Åre kör på som vanligt och datumet är satt till 2-5 april.

Uppdatering av hemsidan med kalender m.m. kommer att ske inom kort.Box Cup, finalen i Örsta 2008
Tisdag den 22:a April 2008

Det blev en fantastisk avslutning i helgen för den Skandinaviska Cupen i skidalpinism. Toppturfestivalen X2 i Ørsta på Sunnmøre samlade flera hundra deltagare och åskådare och solen sken från klar himmel hela helgen. Fredagen bjöd på lagtävling och lördagen på individuell.

I herrarnas lagtävling säkrade Österunds Skidalpina Förenings, Joakim Halvarsson och Patrik Nordin, totalsegern i Cupen genom en tredjeplats bakom Ola Berger och Ola Hovdenak samt ytterligare ett norskt lag. Men totalsegern satt långt inne eftersom båda lagmedlemmarna låg sjuka i feber i veckan inför fredagens lagtävling, och resultat krävdes i den avslutande tävlingen.
Totaltrea i cupen blev Åre Skidalpina förenings André Jonsson och Björn Gund efter ett väldigt offensivt upplägg där de länge låg på en klar andraplats i helgens lagtävling, men passerades av två lag i sista utförskörningen ner mot mål.

I damernas lagcup hade Josefina Wikberg och Martina Höök, Östersunds Skidalpina Förening redan säkrat segern, men det hindrade inte Josefina från att vinna helgens lagtävling tillsammans med norskt sällskap i form av Bodil Ryste.

Lördagens individuella tävling blev en festdag på fjället med stor bredd och nästan 100 deltagare

Ola Hovdenak vann på ny rekordtid efter en mycket jämn kamp med landsmannen Ola Berger. Bäste svensk blev Urban Axelsson Åre Skidalpina Förening, med sin fjärdeplats. Fjärdeplats blev det även i totala cupen efter den starka säsongsavslutningen för Urban. Östersunds Joakim Halvarsson kunde trots en tung dag på fjället med en 9:e plats försvara sin tredjeplats i individuella totalcupen bakom vinterns dominanter Ola Hovdenak och Ola Berger.
-Det är väl bara säga upp sig på jobbet och börja träna heltid inför nästa säsong om vi skall hänga med norskarna nästa säsong, konstaterar Joakim.

En som däremot rår på norskorna är Josefina Wikberg, boende i Umeå men tävlandes för Östersunds Skidalpina Förening. Josefina avslutade säsongen på bästa sätt med en seger och avancerade därmed till en andraplats i cupen efter Marit Tveite Bystöl som imponerat i vinter och vunnit fyra av sex deltävlingar.

Kolla in bilder från Örsta på FriFlyt:
http://www.friflyt.no/index.php?pagenr=12&articlenr=55168Box Cup del 5, Vértex Vinter i Åre
Tisdag den 8:e April 2008

Vertéx Vinter, lokomotivet i svensk skidalpinism på senare år, avgjordes i helgen. Tanken med ett solorace från byn till Skuttoppen och ner igen är klockren. Lätt för folk att förstå och identifiera sig med. Väderguden har dock inte fattat att han/hon måste bidra med sitt. Nu blev fredagens bana utmanande ändå. Från byn, upp i Susabäcken, mycket tvära slag genom skogen på Musberget (någon som tappade fart?) och efter att ha burit skidorna på ryggen en kort bit åkte man bort till det vänligare insteget i Östra ravin. Området är populärt. Populära områden utan pistmaskin blir, just det – puckliga.
Stod uppe på Musberget och såg Ola Berger komma ensam redan där. Luckan var betryggande. När han passerade mig hade han flera tjuvsläpp. Men varken väder, pucklar eller tjuvsläpp hindrade Berger från att ta en säker seger. Fredrik Sätter var den av de svenska åkarna som gick hårdast från början. I de sista svängarna ut från Östra passerades ändå Sätter av Urban Axelsson som såg ut att ha tagit det lugnt i starten. Det kanske han gjorde också, men den största anledningen till att han var en bit bak i fältet från början stavas: tappade skidor.

Marit Tveite Bystöl har jagats av Martina Höök och Josefina Wikberg hela vintern. Marit har varit snäppet bättre och tagit fyra raka segrar. Det blev inte en femte raka. I Åre var det Josefina som var starkast före Martina och Marit fick nöja sig med tredjeplatsen. Josefinas ryck kom i första Musbergsklättringen och ska man se till den fart hon hade på upploppet fanns det fortfarande mycket kraft kvar i kroppen.

Upploppet, ja. Sällan har väl en tävling varit så välplanerad. Fem meter från mållinjen var entrén till Hotell Åre Torg där alla hitresta tävlande bodde. Hur perfekt som helst.

Hotellet var på lördagen en skön samlingsplats. Starten sköts upp en timme i väntan på bättre väder så det snackades en del skidalpinism i hotellfoajén. När tävlingen sedan kom igång drog paret Berger/Hovdenak hårt och efter Västerskutan kom de i klar ledning upp på baksidan Skutan. Berger femton meter före Hovdenak. Såg inte den inbördes ordningen mellan dem på väg ner i första körningen utför, men såg att snön verkade helt ok. Som tvåor kom Joakim Halvarsson och en som hade flaggat delar av banan på morgonen – Patrik Nordin. Duon hade inga problem att hålla sin plats under sista klättringen, som innehöll en kort bit med skidor på ryggen. Det var heller inga problem att hålla platsen i körningen ner mot byn. Att de två ska ta hem segern i totalcupen är ingen högoddsare. De leder med 80 poäng och endast en tävling, i Örsta, återstår.

Damklassens duotävling är inte lika tuff som herrarnas. Martina Höök och Josefina Wikberg var enda damlag på plats i Hemavan och nu i Åre. Gissar att de hade varit mer nöjda med att vinna cupen totalt, som de redan gjort, om det hade bjudits tuffare kamp.

Nu är ju Vertéx Vinter mer än Box Cup. Standarden har höjts år från år, men såväl snöskor, läderpjäxor som snowboards fanns med i år också. Och storleken på leenden har ingen direkt korrelation till placering. Det känns bra att höra att de första ett lag som kommer in en dryg timme efter täten säger är:
”Vilken kanonbana, tack Patrik!”

Anders BurmanBox Cup del 4, Hemsedal
Måndag den 31:a Mars 2008

Fortfarande svensk ledning i lagcupen

I helgen avgjordes den fjärde av sex deltävlingar i 2008 års Box Cup, den skandinaviska cupen i skidalpinism, i norska Hemsedal. I lagklassen imponerade de jämtländska herrarna, Joakim Halvarsson och Patrik Nordin, från Östersund Skidalpina Förening med en andraplats, och behöll därmed ledningen i totalcupen över närmsta konkurrenterna i norska Team Dynafit.

Lördagens planerade solotävling fick ställas in på grund av för dålig sikt på fjället. Istället arrangerades en parstafett i Hemsedals skidanläggning, där varje lagmedlem fick gå fyra varv runt en bana över hundra höjdmeter. Det blev norsk seger genom Ola Berger och Ola Hovdenak, Team Dynafit. John Bergstedt och André Jonsson, Åre Skidalpina Förening, slutade fyra efter en hård kamp mot Bergans lag 1, genom att korsa mållinjen endast en sekund före de norska killarna. Tredjeplatsen kneps överraskande av ett italienskt lag som var på besök i Hemsedal för helgens topptursfestival.

Det dåliga vädret med snöfall och dålig sikt höll i sig även under söndagen. Solotävlingen fick därför avgöras på en reservbana i skogen med mycket teknisk utförskörning. Efter tre körda varv korsade norrmannen Ola Hovdenak mållinjen som förste man, tio sekunder före landsmannen Ola Berger. Bäste svensk blev Joakim Halvarsson, Östersund med sin tredjeplats. Övriga svenskar var John Bergstedt, Åre Skidalpina Förening, som slutade fyra och klubbkompisen Urban Axelsson, sjua i mål. Hovdenak leder nu den individuella cupen med åttio poäng före Berger, endast tio poäng före Halvarsson.

Inga svenska tjejer kom till start vid helgens tävlingar. I soloklassen stärkte därmed Marit Tveite Bystoel sin förstaplats i den individuella cupen genom helgens förstaplats. I lagcupen leder fortfarande de svenska tjejerna, Martina Höök och Josefina Vikberg, Lundhags Adventure, före sina norska konkurrenter.

Två tävlingar återstår i årets Box Cup. Till helgen avgörs Sveriges största toppturstävling, Vértex Vinter i Åre, därefter återstår bara cupfinalen i norska Örsta i mitten av april innan årets segrare i den skandinaviska cupen i skidalpinism kan koras.

Se inslaget på NRK-sport från tävlingarna i Hemsedal!
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/352335Två veckor kvar till Vértex Vinter
Tisdag den 25:e Mars 2008

Missa inte vinterns skidalpina fest i Åre!

Fjolårets slasksnö och 15 plusgrader känns avlägsna när termometern visar på -20 grader och pudersnö klär Skutan.
Det finns fortfarande ett begränsat antal subventionerade boendeplatser kvar på Hotell Åre Torg för er som inte anmält er än.
Missa inte chansen att delta i detta unika arrangemang med boende mitt i Åre och start och mål alldeles utanför Hotellets entré

De preliminära banorna ligger nu ute på hemsidan www.vertex.cx.
Solobanan innebär den klassiska sträckningen Åre torg upp till Skutans topp och ned igen, vilket innebär 1000 vertikala meter.

Lördagens duotävling erbjuder i år två banalternativ, en lite längre på ca 1700 höjdmeter och en motionsbana på ca 800 höjdmeter.
Båda dessa banor bjuder på fin offpiståkning utför.Box Cup del 3, Hemavan
Måndag den 17:e Mars 2008

Box cups tredje deltävling kördes i ett Hemavan som visade sig från sin allra bästa sida. Man såg Oxtindarne borta i horisonten, lika spetsigt mäktiga som alltid och i lördagens solotävling var norrmännen lika spetsigt snabba som de kan vara. Ola Hovdenak skaffade sig ledningen redan i den flacka körningen upp mot ”Mårtsen”. På väg ner la han sedan en elva i över 100 km/h och det kunde ingen annan matcha så ledningen bara ökade. Efter loppet sa han att han märkte att John Bergstedt kom starkt mot slutet och att han hade lite svårt att pressa sig ända fram till mållinjen. Segermarginalen blev till slut 4 minuter. John Bergstedt kom alltså tvåa:
- Jag var lite seg i starten, men andra halvan gick jag nog jämnare med Ola, sa John
Micke Andersson trampade till sig en tredjeplats.
Fyra damer kom till start och Marit Tveite Bystøl var den starkaste. Marginalen ner till tvåan Martina Höök blev drygt två minuter och trea kom Josefina Wikberg runt minuten efter Martina.

Första Box cup tävlingen i Hemavan lockade inte till sig en massa nyfikna premiärlejon. Bara 20 personer körde soloklassen. De som inte kom missade riktigt hårda, långa, vackra tävlingar med utförsåkning av toppklass.

Söndagens duotävling kördes i lika bra väder som solotävlingen. Två dagar med vindstilla på fjället, tack Hemavan!
Banan var lite kortare än solobanans 17,5 kilometer och nu bjöds det på mer kamp. Micke Andersson och André Jonsson drog hårt i den långa flacka körningen i riktning upp mot Lilla Sytertoppen, 1603 möh. Jocke Halvarsson i par med John Bergstedt hängde i och det gjorde också nykomponerade duon Urban Axelsson/Ola Hovdenak. Efter den långa inledningen blev det lite mer action upp och ner i Kobåsen. Strax innan sista uppförskörningen hade John och Jocke knyckt åt sig en mindre ledning före Hovdenak/Axelsson och den ledningen släppte de aldrig utan kunde åka in under målbågen vid Kungsliften som segrare.
- Vi hade lite tur i sista uppförskörningen. Min ena stighud började släppa lite, men det höll hela vägen upp, sa Jocke Halvarsson, som var mer nöjd med duoloppet än soloracet där han loggade in som fyra.

Ett damlag var på plats. Martina Höök och Josefina Wikberg kunde alltså ohotat teckna in en fullpoängare.

Anders BurmanBox Cup del 3 Hemavan i helgen
Fredag den 14:e Mars 2008

Dags för deltävling 3 i Box Cup imorgon, med deltävling i svenska Hemavan. Första deltävlingen efter VM-uppehållet och säkert många nya på startlinjen nu när vårsäsongen av cupen inleds.

Vi hoppas på fint väder och grymma banor av Stefan Lindgren i Hemavan under helgen.

4 deltävlingar kvar i cupen och mycket kan hända ännu.
Se till att delta i tre eller fler deltävlingar under vintern och delta i utlottningen av randonnéutrustning.Pierra Menta
Torsdag den 13:e Mars 2008

Kul att det finns Skandinaver som hänger med i världseliten. Följ norske Ola Bergers framfart på Pierra Menta tillsammans med Alexandre Pellicier:

Dag 1 5:a !

http://www.pierramenta.com/images/2008/etape12008.pdf

Dag 2 5:a !

http://www.pierramenta.com/images/2008/etape22008.pdfVM-rapport 2
Lördag den 1:a Mars 2008

Andra rapporten från skidalpina VM i Schweiz

Flera av de svenska åkarna hade uttryckt förhoppningar inför Vertikalen och visst hade de fog för det. Det blev den bästa svenskdagen hittills under VM. Björn Gund körde till sig en niondeplats och André Jonsson en tolfteplats i Espoir-klassen, alltså U23. Totalt räckte det till plats 35 och 41. Grabbarna var runt sex minuter efter VM:ets totala dominant, fransmannen Florent Perrier. Loppet är en klassisk sträcka i skidalpina sammanhang och Perrier satte nytt rekord med 1:10 minuter. Den nya rekordtiden på ”Montee du Linga” är numera 35:04, så grabbarnas tid är klart gångbar. Det är också, milt sagt, norrmannen Ola Bergers nionde plats. Han har under detta VM klart visat att skandinaver kan vara med och slåss bland topp tio i världen. Att Björn Gund har goda förutsättningar att göra detsamma är klart efter dagens race. Han har två år kvar i Espoirklassen och teoretiskt finns medaljchans redan till nästa mästerskap. Återstår det praktiska. Längdåkning är fortfarande sport 1 för Åsarnaåkaren. Själv var han klart nöjd med insatsen och sa att det visade vad han trott; att han kan vara med och konkurrera när formen är bra.
- Är väl inte helt i toppform nu. Han som vann har väl också tre hekto mindre per fot att släpa på, så bara där går det ju att kapa lite till, sa Björn som också tappade runt 30 onödiga sekunder då ena skidan lossnade under loppet.

Martina Höök och Josefina Wikberg gjorde båda två starka race och slutade16 och 19 Vertikalen innebär bara uppförskörning, den här gången drygt 900 höjdmeter. Det innebär att moment som utförskörning och stighudsbyten inte påverkar alls. Är man, som Höök och Wikberg, inte rutinerade skidalpinister blir det alltså enklare med ett Vertikalrace. Inte lättare, utan enklare. Tjejerna såg pigga ut ända upp till målgången. Andhämtningen var inte så intensiv som hos vissa andra. Det liknade en promenad i parken. Ok, en rätt jobbig sådan. Båda säger också att just snabbheten är problemet. Att de orkar hålla en hög fart länge har de visat tidigare. Grejen är väl att höja den höga farten ett snäpp till.
Micke Andersson var bäst bland seniorkillarna med plats 65

VM avslutades på fredagen med det långa individuella loppet, en inte helt officiell VM-distans, men konkurrens och bana i världsklass. André Jonsson imponerade igen med en sjundeplats i U23 och 27:e totalt. Förhållandena var allt annat än imponerande. Att knäcka 3000 höjdmeter är tufft i sig. Att göra det i regn och sursnö gör det inte roligare. Vädret ställde kanske mest till det i utförsåkningarna, André räknade in minst fyra vurpor längs banan. Jocke Halvarsson, som anslöt till truppen i halvtid, blev bäste herrsenior med en 41:a plats.
Martina knep plats 17 och Josefina plats 19.
- Det var hemskt idag. Jag hade strul med grejerna, vädret var inget vidare och kroppen funkade inte, sa Josefina.
Martina var lite mer positiv:
- Det är väl egentligen först idag som det har känts att kroppen fungerat. Man ser ju att de andra inte är odödliga uppför.

Pratade med bröderna Halvarsson samt damtruppen efter tävlingarna och försökte få fram en kärnfull sammanfattning. Kortversionen låter så här:

1. Svenskarna måste träna i längre backar, både när det gäller uppförs- och nedförskörningen. Det räcker inte med att köra i korta slalombackar som Gustavsbergsbacken i Östersund.

2. Svenskarna måste åka ner och acklimatisera sig och möta motstånd i världsklass innan mästerskapen.
- Det är rätt tydligt. Vi är 3-5 minuter efter norrmannen Ola Berger på hemmaplan. Här är avstånden betydligt längre, sa Jocke Halvarsson.
Alla var överens om att det positiva har varit prestationerna i U23 och Dam. Totalt räknat är Martina sexa och Josefin åtta i världen. Vi tar det igen 6:a och 8:a i världen. Det är hur bra som helst. I Dam och U23 finns en bra grund att bygga på och världstoppen är inte helt fjärran. Men det är några höjdmeter till dit.

Anders BurmanVM-rapport 1
Tisdag den 26:e Februari 2008

Tre tävlingsdagar av VM är avklarade, så det är hög tid för en kort rapport.

Söndag var första tävlingsdag och landslagets uppladdning med ankomst kvällen innan tävlingsdag kan knappast kallas optimal. Inte för att det hörs något gnäll från gänget över det, långt ifrån. Ingen verkar dock särskilt nöjd med hur kropparna svarat. Resultaten känner ni säkert redan till: Martina Höök och Josefina Wikberg slutade 22:a och 24:a. Mellan sig hade de bägge västerbottningarna ingen mindre än Monique Merrill, Nikes mycket framgångsrika adventure racing tjej. Åres John Bergstedt körde bäst av herrarna och slutade 38:a. När dagen summerades var ändå Sverige på sjätte plats sett till nationspoäng och då är nästan 30 nationer på plats.

Måndagen blev en lång dags färd mot natt. Ja, inte riktigt natt kanske, men junior och damstafetten drog, inte så förvånande, ut på tiden. Herrarnas start fick skjutas fram en timme till klockan åtta. Banan var mycket publikvänligt lagd. Från och en och samma position kunde man följa åkarna både på väg upp och ned, men redan när fjärde och sista dam i varje lag var på väg upp hade mörkret lagt sig så man inte såg vem som var på väg av de fem lag som kom till start. Den tekniska utförskörningen med tvära svängar på smalt flaggad bana byttes till herrarna tävling ut mot nedfart i upplyst pist. Duktiga utförskillar kunde alltså inte plocka många sekunder där. Italienarna tjänade sekunder överallt och tog en säker seger. Svenskarna fick inga gratissekunder någonstans och slutade tia. Rätt bra stämning ändå. Patrik Nordin körde startsträckan och var klart nöjd med att bara tappat runt minuten på Ola Berger med tanke på den intensiva arbetsperiod han laddat inför VM med. André Jonsson hade det lite struligt:
- Tyckte att jag åkte bra, men jag slet av toppfixen vid första stighudsbytet och fick vänta lite på att få en ny. Jag blev rätt förbannad och gick väl lite för hårt efter det. Sen kraschade jag i sista utförskörningen, men kroppen kändes bättre än igår.
Björn Gund tog vid efter André och körde stark innan han lämnade över till John Bergstedt som höll ihop det hela till målgång.

Tisdag innebar tillbaka till rötterna. Till patrullåkning två och två eller som det heter idag – duoklass. Martina Höök och Josefina Wikberg startade starkt och efter en kort kamvandring, fylld av publik och media, upp mot Point de L´au på 2150 meter över havet gick de tillsammans med norskorna Marit Tveite Bystöl och Lene Pedersen. Efter en lång utförskörning och en ännu längre och inte tokbrant uppförskörning hade man tappat lite men hade ändå kontakt. När man sen droppade in för näst sista körningen utför lossnade Martinas stav från handtaget och några sekunder till rann iväg. I mål var man tia, 26 minuter efter vinnarna.
PO Halvarsson i par med Micke Andersson och duon André Jonsson/Urban Axelsson var 34 respektive 39 minuter efter och placerade sig på den undre halvan av resultatlistan. Inga större missöden rapporterades av de gängen. Vid lunch var viljan att köra vertikalloppet och det långa individuella loppet lika klar som den självironiska tonen. En annan sak man var överens om var att det varit en bra och rolig 16 kilometers bana där man knäckte lite drygt 1910 höjdmeter uppåt. Imorgon onsdag är det inga tävlingar på programmet vilket innebär en dag extra att acklimatisera sig på för Joakim Halvarsson som anslöt idag.

Anders BurmanSkandinavisk sensation i världscupen i Andorra
Söndag den 10:e Februari 2008

Mycket glädjande framgångar för Skandinavisk skidalpinism i helgens världscup i Andorra.
Den skandinaviska cupens dominanter hitills i år, norges Ola Berger och Ola Hovdenak slog till med en sensationell 7:e plats med bara några minuter upp till namn som Patrick Blanc.
Sjukt imponerande!
Och mycket inspirerande för alla oss svenskar och norskar som laddar för att åka ner till VM i Schweiz, nu vet vi att vi inte kommer att göra bort oss.

Vågar vi kanske hoppas på en första historisk medalj för Skandinavien i ett mästerskap.

Våra U-23:or som gjort bra resultat i vinter skall bli mycket intressant att följa.
Vad kan hända på stafetterna, både Norge och Sverige har intressanta lag i år.

Se resultaten från VC.
http://www.skimountaineering.org/RESULTS/2008/2008_02_10_Font_Blanca.pdfBox Cup del 2, Oppdal
Onsdag den 6:e Februari 2008

I helga arrangerte Oppdal klatre og fjellsportklubb, Opplev Oppdal AS og 7Blåner/VPG BOX cup i skialpinisme. Rennet hadde i tillegg status som VM uttak for de norske og svenske deltakerne.

37 personer deltok under lørdagens solokonkurranse som gikk over en topp tre ganger og 1300 høydemeter i fantastisk sol. Ikke uventet ble det en duell mellom Norges Ola Berger (Byåsen IL) og Ola Hovdenak (Skåla IL) i herreklassen. Berger gikk hardt ut fra start og holdt ledelsen helt til mål og slo Hovdenak med litt over ett minutt. – Jeg har blitt bedre på utforkjøringene etter at jeg har fått trent godt i Volda i høst, forteller Berger. De syv neste plassene på resultatlista var svensker, med Joakim Halvarsson (Östersund Skidalpina Förening) som beste på tredjeplass. Verdt å merke seg var 21 år gamle Björn Gund (Åre Skidalpina Förening) som gikk inn til en meget sterk syvendeplass.

Også i dameklassen ble det Norsk seier. Marit Tveite Bystøl (Skåla IL) vant foran Lene Pedersen (Bodø klatreklubb), tredjeplassen gikk til svenske Martina Høøk (Lundhags Adventure). Marit leder nå den skandinaviske cupen med to førsteplasser av to mulige, det samme gjør Ola Berger. – Det var veldig fine forhold i dag, og kroppen og utstyret fungerte som det skulle, forteller Marit. Et navn og merke seg er 17 år gamle Malene Haukøy som gikk for Norge og Kyrkjebø IL, hun gikk inn til en flott åttendeplass. Sportslig leder i Norsk Skialpinisme, Ole-Jakob Sande skryter av Malene og håper flere unge som henne har lyst å prøve seg på sporten.

Søndag var det lagkonkurranse. 14 lag stilte opp der en topp skulle bestiges tre ganger og 1500 høydemeter bestiges. Norges Ellen Blom og Lene Pedersen vant dameklassen foran Marit Tveite Bystøl og Bodil Ryste. Svenskene med Martina Høøk og Josefina Wikberg kom på tredje. – Vi gikk veldig godt i dag, og vi hjalp hverandre med å bytte på å dra, forteller Lene. De bruker nemlig strikk for å dra hverandre.

I herreklassen var det svenskene som ryddet premiebordet. André Jonsson og Björn Gund gikk meget sterkt og ledet hele veien til siste motbakke, der ble de passert av Patrik Nordin og Joakim Halvarsson. Patrik og Joakim vant lagkonkurransen med en fantastisk avslutning, med Andre og Björn på andreplass. På tredje kom John Bergstedt og Mikael Andersson. Ola Hovdenak gikk sammen med Jørund Rasten Leirvold, de kom på fjerdeplass.

Etter lørdagens konkurranse ble det Norske laget som skal til VM i Sveits i slutten av februar offentliggjort. 6 herrer og 4 damer, Ola Berger, Ola Hovdenak, Ove Erik Tronvold, Jørund Rasten Leirvoll, Rolv Eriksrud, Marit Tveite Bystøl, Lene Pedersen, Ellen Blom og Bodil Ryste skal representere Norge.

Även den svenska truppen blev klar efter helgens tävlingar.
Följande trupp representerar Sverige vid VM i Schweiz; Joakim Halvarsson, P-O Halvarsson, André Jonsson, Björn Gund, Mikael Andersson, Patrik Nordin, John Bergstedt och på damsidan Martina Höök och Josefina Wikberg.

Ola Berger og Ola Hovdenak drar førstkommende mandag til alpene for å trene og delta i World Cup i Andorra. – Vi håper å bli vant med høyden til VM starter om drøye 20 dager, sier Hovdenak, som sammen med Berger har ambisjoner med å gjøre det godt i VM.

Tekst Daniel KvalvikBox Cup del 1 Trillevallen/Åre
Söndag den 27:e Januari 2008

Japp, då var vi äntligen igång. Deltävling 1 i Box cup kördes i ett snöigt Trillevallen och i ett lika snöigt Åre i helgen. Åkarna från Norge såg grymt starka ut, men di svenske pratade redan om avdelning två av cupen. Den efter VM.

Ola Berger gav ingen nåd i soloklassen i Trillevallen på lördagen. Han la sig främst i spåret direkt och sedan ökade han bara.
- Det har gått bra idag, jag är mycket nöjd, sa Berger efter målgång.
Det härligt ymniga snöfallet och den inte lika härliga sydvästanvinden gjorde att starten sköts upp i en timme och att banan lades om. Istället för en ambitiös bana med tekniska delar blev det nu en enklare och säkrare varvbana. Fem varv på runt 250 höjdmeter vardera med flack start där bra längdteknik gav utdelning. Sedan följde några slag i de brantare partierna och sen fin utförskörning i lössnö.
- De blev en bra lösning när förhållandena var som de var. Rättvist och fin åkning utför, tyckte Berger.

Bakom Berger kom fjolårets totala solosegrare Ola Hovdenak och trea kom bäste svensk Jocke Halvarsson. Om de två efterföljande platserna hade Patrik Nordin och Fredrik Sätter en tajt kamp där Nordin dömdes före Sätter. Tiden blev densamma. Halvarsson var nöjd med placeringen men inte med att vara drygt fyra minuter efter Berger.
- Jag har inte hunnit träna tillräckligt. Det har blivit för ojämnt då jag jobbat mycket sista tiden.
Hur ska ni rå på norrmännen då?
- Bara att träna mer. Jag planerar att inte åka ner till VM. Det krävs för mycket förberedelser på hög höjd, så det blir till att satsa på senare delen av cupen. Till dess är det en lång träningsperiod.

I år ser många glatt på att Martina Höök, Josefina Wikberg och Jenny Olsson planerar att stå på startlinjen i Box cup. Positiv är även Marit Tveite Bystöl, etta i solo dam.
- Ja, det är kul med svensk konkurrens.
Själv har hon satsat mer på specifik skidalpin träning på försäsongen. Träning som gav resultat direkt.
- Det gick väldigt bra fram till tredje rundan då det gick lite tyngre, men totalt sett var det en bra dag.
Martina Hööks skidalpina tävlingsdebut gav en andraplats.
- Uppför gick det bra, men jag hade lite problem med mjölksyra i utförskörningarna. Och så är jag för feg utför, skrattade Martina.

Varken vind eller snöfall hade lugnat ner sig speciellt mycket till söndagen då duoklassen kördes i Åre . De med liftkort snackade om den bästa dagen i Åre på länge. Utförsåkningen som skidalpinisterna gjorde från Totthummeln ner till Tottliften var riktigt fin den också. För att ta sig till toppen hade man kört tvära slag genom granskogen och haft skidorna på ryggen en brant bit. Hörde bara positiva röster om banan i målfållan. Om Berger, som vann duo med Hovdenak, hördes ord som grym och ruskigt stark. Jocke Halvarsson i par med Patrik Nordin var de som hakade på bäst. Även i damklassen blev det norskt, Ellen Blom och Lene Pedersen, var snäppet starkare än Martina Höök och Josefina Wikberg. Debutanterna såg ändå nöjda ut
- Det var en kul bana. Det passar oss bra att det är en varvbana då det är skönt att veta vad som väntar i utförskörningen, sa Martina som tyckte att det totalt sett gått rätt bra.
- Det är väl lite smågrejer med utrustningen, som att man ska ha silikon på bindningen, som kan förbättras. När det blir tävlingsstress är det lättare att det strular. Men nu blir det Oppdal nästa helg!

Efter Oppdal tar cupen ett uppehåll för VM innan man drar vidare till Hemavan den 15-16 mars. Det snackas om Mårtstoppen.

Om toppen i Box cup var rätt lik fjolårets så ser bredden bredare ut. Fyrtio startande i solo och sjutton lag i duo.
- Det är det mest positiva med helgen. Att det kom så många, trots vädret, är stort, sa tävlingsledaren Patrik Nordin efter avslutad lunch på Tott.

Anders BurmanTävlingsinfo Box Cup Trillevallen
Onsdag den 16:e Januari 2008

Preliminärt program inför helgens tävlingar.

Det blir solotävling på lördagen och partävling på söndagen, vilket ger möjlighet att hitta någon att gå med även på söndagen för er som inte har någon lagkamrat.
Söndagens tävling avgörs i Åre på en teknisk skogsbana, som är väderskyddad. Skulle vädret vara sämre på lördagen har vi möjlighet att byta banor mellan dagarna och hoppas på bättre väder till söndagen så att den mer öppna banan i Trillevallen kan köras då istället.


Fredag

19-22 Sekretariatet vid Björnvallen öppet, nummerlappar + stugnycklar
Vid tidigare ankomst ring 070-319 87 86 för nycklar till stugor

21.00 Infomöte om banan på lördag.
Info kan fås även senare samt på lördag morgon


Lördag

09.00 Infomöte om dagens tävlingsbana på Björnvallen
11.00 Start Solotävling både elit och motionsbana

Banorna kommer att presenteras närmare tävlingshelgen för att kunna lägga dem anpassat efter rådande snöförhållanden, målet är en elitbana på ca 1500 och en motionsbana på ca 7-800 höjdmeter.

18.00 Gemensam middag och prisutdelning på Björnvallen

20.00 Tävlingsgenomgång inför söndagens lagtävling i Åre


Söndag

09.30 Start lagtävling i Åre

12-13 Dusch, lunch och prisutdelning på Hotell TOTT vid start/målplatsen.

Problem att få ihop den obligatoriska utrustningen? För att underlätta deltagande kommer 10st ryggsäckar med följande obligatorisk utrustning att finnas tillgängliga att hyra för en billigare peng:
-Tranciever
-Spade
-Lavinsond
-Ryggsäck
-Hjälm
-Första förband
-RäddningsfiltNytt utseende på skidalpinism.se
Fredag den 7:e December 2007

Skidalpinism.se har fått en liten förändring av sitt yttre, men inehållet är detsamma. Kalendern är nu uppdaterad inför vintern.
Det har blivit lite övergångsfel i texterna på gamla foruminlägg, men annars skall det mesta funka.
En nyhetsfunktion med bilder är på gång, så att vi kan bjuda på lite mer upplyftande snöbilder från kommande nyheter.Andra upplagan av Box Cup vintern 2008
Torsdag den 18:e Oktober 2007

Vintern 2008 är det dags för andra upplagan av Box Cup, den skandinaviska cupen i skidalpinism. Nytt för i år är att cupen kommer att utökas till sex deltävlingar, varav tre i Sverige och tre i Norge. Vid varje tävlingstillfälle kommer en solo- samt en lagtävling att anordnas och det kommer även att finnas en möjlighet att prova på sporten på ett kortare och mer motionsinriktat banalternativ. För att uppmuntra till deltagande i flera deltävlingar kommer två skidalpina utrustningar (skidor, bindningar och pjäxor) att lottas ut efter avslutad cup. En utrustning kommer att lottas ut bland dem som deltagit i flest deltävlingar, en bland dem som deltagit i tre eller fler deltävlingar. Vid tävlingarna regleras den obligatoriska utrustningen genom vissa krav, men valet mellan randonné- eller telemarksutrustning är ditt.

För kalender och mer info om cupen se www.boxcup.seFinalen i Box Cup avgjord
Måndag den 16:e April 2007

Så var festen över för denna vinter. Avslutande deltävlingen i Box Cup avgjordes i och med Vértex Vinter i Åre 13-14 april. Fast kanske det egentligen inte var en avslutning utan en början på något ännu större till nästa vinter. Sponsorn Box var i alla fall på plats med stort manskap och de gröna godispåsarna som delades ut kommer nog att ligga kvar ett tag till i Åres backar. Nog om det – över till tävlingarna.

Till fredagen hade utlovats sol och lite vind. Det löftet hölls inte och den tänkta banan upp till Skutans topp ändrades därför till att gå genom skogen i tvära slag upp till Totthummeln och sedan ner i skogsterrängen innan det bar upp mot samma knalle igen. Tekniskt, tätt och tajta dressar i topp. Vértex vinter är ju mer än en vanlig Box-cup tävling, så utrustning och stil varierade. En sak som var sig lik var dock att Ola Berger segrade i herrklassen och drog in högvinster under banketten.

- "Jag hade en superhelg", sa Berger som gillade att vara i Åre.

Vértex Vinter har tidigare körts i Storulvån:

- "Båda platserna är bra på sitt sätt. Sporten behöver exponera sig och det gör vi här i Åre, men naturupplevelsen är förstås bättre på ett fjäll utan liftar".

Berger har dragit på sig segerkavajen tre gånger. Till i år hade arrangör Nordin också skaffat ett klädesplagg till bästa dam. Det blev en kjol och den har nu Marit Tveite Bystöl:

- "Det har varit väldigt bra tävlingar. Fina löpor med teknisk åkning. Det gillar jag", sa Marit som önskade att fler svenska tjejer skulle ställa upp nästa säsong.

Till lördagens tävling höll väderprognosen vad den lovade och mer därtill. Sommarvärme och sorbetsnö, men inget glassande i backarna. Paret Joakim Halvarsson och John Bergstedt la in en hög växel från början. Jocke kände sig dock lite seg till en början och dessutom var det tungt att ligga först och spåra i sursnön. I andra uppförskörskörningen hade de sällskap med Fredrik Sätter och André Jonsson. På baksidan av Skutan sa ändå John och Jocke hej då till sitt sällskap och avgjorde i de långa, branta looparna på baksidan.

- "Lite oroliga var vi, så vi sprang på bra sista biten så att de inte skulle se oss under sista utförskörningen", sa Halvarsson.

Utförskörningen från Skuttoppen och ner till Fjällgården gick i tvära och förvånansvärt många svängar bort mot Östra ravinen och sedan ner längs Susabäckens porlande vatten. Tekniskt här med.

- "Man fick ta det lite lugnt i Susabäcken", sa Halvarsson.

Båda i segrande duolag utlovade full satsning till nästa säsong. Dit är det inte långt och snön ligger kvar länge än… Totalsegrare i premiärårets Box Cup, som avslutades i och med helgens tävlingar, blev Ola Hovdenak i herrklassen och Marit Tveite Bystöl i damklassen. Även i lagtävlingen blev det norsk dominans, Ola Berger och Ola Hovdenak vann herrklassen och Ellen Blom och Lene Pedersen damklassen.

Totala resultaten från Box Cup hittar ni under Resultatfliken.

Text: Anders BurmanBox cup, deltävling 3 Hemsedal
Torsdag den 5:e April 2007

Från EM i Morzine till Box cup i Hemsedal. Den resan gjorde de flesta av åkarna i de norska och svenska landslagen. Svenskarna startade sin bussresa på torsdag morgon och kom fram på fredag natt. Normännen Ola och Ola flög. Det gjorde dom i lördagens solotävling också. Det racet kördes ihop med Bergans Moutain Attack. Totalt fanns det 130 åkare på startlinjen. Femton av dessa körde Box Cup-klassen. Ja, förutom Ola och Ola då som flög. Och allra bäst flög Ola Hovdenak som var knappa minuten före Ola Berger. Det innebar också att Hovdenak säkrade segern i totalcupen, då de tre bästa resultaten räknas och den kompakte norrmannen har sviten etta, tvåa, etta. Grattis!

- "Lite överraskande ändå att Ola och Ola var så överlägsna", säger Patrik Nordin, som själv har tävlat färdigt för säsongen. I en rejäl krasch under sista tävlingen på EM, singelracet, skadade Patrik axeln.

Kampen om tredjeplatsen var tuffare. Joakim Halvarsson var till slut den starkaste i den kampen, tolv sekunder före utropstecknen från EM John Bergstedt och André Jonsson.

I damklassen körde Lene Pedersen snabbast och vann på en mycket bra tid. Hon vann även duoklassen tillsammans med Ellen Blom. Fast det var inte så svårt. De var enda damlag.

Lagklassen kördes som vanligt dag två.

- "Ola och Ola var så klart stora favoriter efter deras prestation i solotävlingen", säger Nordin.

Favoriterna infriade dock inte förväntningarna och en del av förklaringen stavas stighud. Ola Berger fick problem med sin utrustning redan i första uppförskörningen. Väl framme vid första stighudsbyte gled skidan utan stighud herrelöst i väg nedför. Hovdenak fick hämta den, då var Joakim Halvarsson och John Bergstedt redan långt före.
- "Det hade nog blivit jämnare om det inte Berger haft de problem han hade", säger Patrik.

Upplägget i duoklassen avvek från de gängse reglerna i Box cup som säger att banan ska vara flaggad. Det var banan i Hemsedal inte, utan här var det karta och stämpelkontroller som gällde.

- "Kul på ett sätt, men i framtiden är det viktigt att reglerna inte ändras under samma säsong", avslutar Nordin.

Text: Anders BurmanEM i Morzine
Måndag den 2:a April 2007

Sverige har för andra gången deltagit i ett internationellt mästerskap, denna gång EM i franska Morzine. Efter att ha deltagit för att se och lära i fjolårets VM i Italien, var det i år dags att göra lite resultat. Det råder inget tvivel om att Sverige tagit ett rejält kliv närmare världseliten bestående av främst fransmän och italienare.

Tidsavståndet till segrarna har genomgående halverats på ett år och placeringssiffrorna likaså, trots stora problem med höjden för flera i den svenska truppen. Nästa år blir det garanterat uppladdning på hög höjd innan VM i Schweiz.

Mest glädjande är 6:e platsen på stafetten som togs efter en imponerande insats på sista sträckan av John Bergstedt som förde upp Sverige från en åttonde plats till en sjätteplats med endast fem sekunder upp till Tyskland.

En som klivit fram rejält i år är André Jonsson som har ytterligare ett år kvar i Espoir-klassen (U-23), där han säkert kan vara med och slåss om medaljer med mer rutin till nästa år. 9:a på Vertikalloppet, 13:e på single race och en imponerande andrasträcka på stafetten blev facit för denna i år debuterande skidalpinisten.

Tidigare nämnda John Bergstedt är den andre svensk som imponerade stort nere i Frankrike. John debuterade i sporten på allvar först i år efter att ha testat Vértex Vinter på längdskidor ifjol. 22:a tillsammans med Joakim Halvarsson i lagtävlingen och en sensationell 23:e plats i individuella loppet med imponerande utförsåkning bådar gott inför kommande säsonger.

Totalt skickade Sverige en trupp på sju man. Nästa säsong hoppas vi utöka med några damer och eventuellt några juniorer. Skidalpinismen är på kraftig uppgång i Sverige, till VM i Schweiz siktar vi på den första historiska medaljen för Sverige i den skidalpina sporten.

För filmsnuttar från EM kolla in på: www.skimountaineering.org/node/1063

Resultat: Se resultatfliken.Box Cup i Hemsedal flyttad
Måndag den 19:e Mars 2007

Den tänkta finalen i Box Cup i slutet av april har blivit tidigarelagd. De sedan tidigare etablerade tävlingarna Bergans Mountain Attack och Hemsedal Classic kommer nu att fungera som tredje deltävling i Box Cup. Detta för att generera fler deltagare i Cupen samt för att säkerställa snöläget.

Avslutningen i Box Cup blir nu alltså tävlingen i Åre 13-14 april.Box cup deltävling 2, Oppdal
Måndag den 26:e Februari 2007

Oppdal var skådeplats för andra deltävlingen i Box cup och som i Storulvån bjöds de på täta fighter. Soloklass som brukligt på lördagen och Patrik Nordin ryckte åt sig ledningen direkt, men John Bergstedt och Ola Hovdenak skuggade. Avståndet i toppen varierade som ett dragspel i valstakt, men ingen passerade Nordin. Uppe vid sista stighudsbytet var de båda utförskanonerna Bergstedt och Hovdenak ifatt ledare Nordin och valstakten byttes mot hardcore. Sista biten in mot mål var pistad och som den gamle alpinåkare Bergstedt är lyckades han hålla norrmannen runt fyra meter, eller 1 sekund, bakom sig. John Bergstedt är en som verkligen utmärkt sig denna vinter. Personlig stil, hög fart både upp och ner och skön inställning.

- Kul att se att John gjort sådana framsteg. Han är otroligt snabb utför och blir nog ännu vassare på EM då han släpper lite på den hårda träningen han kör nu, säger Nordin, trea dryga 20 sekunder efter tätduon.

Nordin säger vidare att det sett till helheten var ett kanonarrangemang med roliga och tekniska banor, men att flaggningen möjligtvis kunde ha gjort bättre.
I resultatlistan från soloklassen var tolv av tretton åkare Box-åkare. Det svarta fåret var André Jonsson, Åre Fjällturer, som numera inte är något svart får. Tvärtom, verkligen. I Storulvån hade han samma goda lungor som i Oppdal, men inget flyt med utrustningen. Till Oppdalstävlingen hade han nya pjäxor och stighudar han känner bättre och nu visade han sin kapacitet så pass rejält att han har en EM-biljett i fickan. Även Nordin gladdes:
- Kul att någon verkligen tog chansen att kvala in till EM-truppen.
För så var det. Alla hade chans att kvala in till den svenska EM-truppen. Dessa åtta tog chansen: André Jonsson, John Bergstedt, Patrik Nordin, Joakim Halvarsson, Per Vestling, Fredrik Sätter, Johan Henriksson och Urban Axelsson. Den sistnämnde både som lagledare och aspirant på en plats i lagtävlingen. Vem som får köra vilka lopp är inte bestämt. Dagsformen avgör. Noterbart är att bara Nordin och Jocke Halvarsson var med på VM ifjol. De övriga är nya namn. Norge skickar samma trupp som till fjolårets VM.

Första duotävlingen vann paret Patrik Nordin/Jocke Halvarsson före norska paret Ola Hovdenak och Ola Berger. I Oppdal körde Nordin ihop med John Bergstedt. Halvarsson var inte på plats.
I perfekta förhållanden och på en teknisk bana med kamvandring som kördes tre vändor stack Ola och Ola direkt och fick 30 sekunders ledning under första uppåtkörningen. Bergstedt och Nordin körde dock kontrollerat och stressade inte iväg. Inför första utförskörningen var de i kapp och sedan drog man bara ifrån. I mål skiljde nästan två minuter.

I damklassen visade Marit Tveite Bystöl återigen fin form i soloklassen som hon vann före Bodil Ryste. I partävlingen körde de båda ihop, men fick ge sig mot paret Ellen Blom/Lene Pedersen.

Text: Anders BurmanBox Cup deltävling 1, Storulvån
Tisdag den 13:e Februari 2007

Så var premiären av Box Cup överstökad. Och vilken premiär det blev. Täta fajter, växlande väder, massor av svett och stumma mjölksyreben.

Lördagens solotävling, som lockat hela 26 herrar, kördes i flatljus, lätt snöfall och rätt kraftig vind på topparna. Det medförde att utförsåkningen påverkade resultatlistan mer än vanligt, fast det gällde förstås att hänga med uppåt också. Startfältet hade störst problem att hänga med Ola Hovdenak som siktar på att tillhöra toppskiktet i Box cup.
Fast det var jämnt hela vägen, sa Ola, och fortsatte.
Jag fick en lucka i första utförskörningen och den lyckades jag hålla hela vägen.
Ola var knappa minuten före Jocke Halvarsson som i sin tur var strax före Patrik Nordin.
Banläggningen påverkades klart av den senaste tidens vind och snöfall, så det blev uppför och nedför Getryggen, dryga 1200 höjdmeter.
Det var en fin bana, bra markerad och lätt att följa trots vädret, sa Hovdenak.
I damklassen fanns inga svenskor anmälda, däremot fyra norskor. Norskan Marit Tveite Bystöl var klart starkast.

Ola Hovdenak hade duon Halvarsson/Nordin som favoriter inför lagtävlingen som kördes i alldeles utmärkta förhållanden. Ingen vind, en sol som visade sig mer och mer ju längre tävlingen gick och skön nysnö. Det blev en tajt kamp ända fram till mållinjen. Halvarsson/Nordin ryckte direkt.
Taktiken var väl att grilla Ola Berger (som körde ihop med Hovdenak) lite extra inför utförskörningarna då Berger är stark uppför, sa Patrik Nordin.
Nordin/Halvarsson höll sedan ett försprång på 10-15 sekunder före det jagande norska paret ända fram till sista toppen då norrmännen kom ifatt och en fantastisk utförskamp började. Toppfarten låg strax över 80 km/h.
Det var mer eller mindre rakt ner, sa Jocke Halvarsson.
Och den duo som hittade den rakaste vägen var den svenska. Hovdenak var visserligen först över mållinjen, men Berger var fjärde man så första lagdeltävlingen fick svenska segrare.

Både Nordin och Halvarsson sa att de gillar den hårda konkurrensen och båda tyckte att nivån har höjts jämfört med förra året.
Det märks att man har börjat träna bättre och att fler har bättre koll på utrustningen. Det är bra, då får man skärpa till sig ännu mer, sa Halvarsson.

Av damklassens två lag var Marit Tveite Bystöl och Bodil Ryste snabbast.

Text: Anders BurmanEM-uttagning
Måndag den 22:a Januari 2007

Är du sugen på att åka ned till Morzine i Frankrike i slutet av mars? Se till att ställa upp i Box Cup-deltävlingarna i Storulvån och Oppdal i februari så har du chansen att bli en av de sex i truppen som får åka ned och försvara Sveriges ära i kampen mot fransoser och italienare. Resa och uppehälle under tävlingarna står Svenska Skidalpina Föreningen för.

EM-programmet ser ut som följande:

24:e mars Vertical race, 1000höjdmeter bara uppför.
25:e mars Team race, partävling över ca 2500 höjdmeter.
26:e mars Stafett, fyra sträckor på ca 200 höjdmeter med ett stighudsbyte.
28:e mars Single race, individuell tävling över ca 1700 höjdmeter.
Bara tre veckor kvar till premiären i Storulvån nu, dags att börja toppa formen. De preliminära banorna är nu utlagda för Storulvåtävlingen.